Hrvatski Savez Klubova Uzgajivača Golubova Listonoša

Ziberi Ziber

Ziberi Ziber, Zagreb, Kozari bok

Piše: S.Mandić

Uzgojem golubova listonoša počeo je 60 godina prošlog stoljeća, pretpostavlja se, zbog rodbinske veze sa Jurom Božičevićem. Naime njihove žene su sestrične čiji su očevi bila braća. Obje su imale isto ime Marica i istu značajku: nisu voljele golubove, ali nesebično su ih timarile dok su im muževi bili na putu.

Ziber je ubrzo vidio da Đukino poimanje goluba listonoše ne zadovoljava sve veće potrebe i želje mlađih naraštaja novih uzgajivača. Počeo je putovati svijetom i bio je prvi s ovih prostora koji je donosio golubove iz Italije i Češke, a potom i iz Belgije. Svugdje je dobro došao, a sporazumijevao se na svim jezicima svijeta. Bilo je to nevjerojatno iz razloga što ni jedan jezik osim natucanja njemačkog kasnijih godina dok je radio u Austriji nije znao. Bio sam prisutan, na olimpijadi, kad ga je i veliki Van Bruaenne prvi pozdravio, na čuđenje mnogih, jer Andre nije bio sklon sklapanju poznanstava. Ziber je imao veliku moć zapažanja, tako da je upijao sve značajke potrebne za razvoj i uzgoj golubova listonoša. Sklopio je veliko prijateljstvo sa Raoul van Spitael-om, koji mu je možda i najviše potrebnih podataka davao.

Ono što je najvrednije za ovaj šport u Hrvatskoj, a kasnije i za cijelu bivšu državu, bio je prvi koji je donio natjecateljsko prstenje, satove za doček golubova, najprije talijanske bockalice, a kasnije i satove iz Češke. Znam da je bio veliki prijatelj sa J. Novotny, F. Šebestom, Chvatell-om, Kolarikom. Odsjedao je u njihovim kućama jer mu nisu dozvolili smještaj u hotelu. Donosio je i golubove od njih, od koji su se stvorila mnoga jata dobrih golubova i pronijela slavu imena kao što su: Kovač, Žegarac, Margetić, Lucić, Orban, Stiasny, Fink, Peretić i mnoga druga. Pomagao je zaista svima. Kupovinom zemljišta na otoku Pašmanu, na kojem će se i nastaniti, donio je i svoje matično jato. Upoznao se sa golubarima koji su imali ukrasne golubove. U kratkom roku počeli su držati listonoše. Sa B. Kolarom je uspio sve njih udružiti i počelo je osnivanje klubova u sjevernoj Dalmaciji i nedugo potom i prva natjecanja.

Ove godine Hrvatski savez slavi 45 godišnjicu svog osnutka, a jedan od osnivača bio je i danas pokojni Ziberi Ziber.

Vječna mu slava!

Ziberi Ziber Stipe Mandić František Šebesta
Ziberovi satovi 1968.
Scroll to Top